Raționamentul Programului de granturi „Mobilitatea contează”

Fundația Dacia pentru România lansează Programul de granturi „Mobilitatea contează” cu un obiectiv pe cât de firesc, pe atât de esențial: să ofere mobilitate acolo unde ea lipsește. Abilitățile, talentele și potențialul rămân nevalorificate în lipsa mobilității. Făcând-o posibilă, ne propunem să înlăturăm barierele din calea accesului la educație, la piața muncii și la cultură.

Mobilitatea fizică și socială este profund legată de dezvoltarea noastră economico-socială. Lipsa mobilității duce la izolare, la marginalizare și adâncește vulnerabilitatea economică a românilor. Mobilitatea redusă sau absența ei se traduce, în timp, printr-un grad scăzut de coeziune, de încredere în și de participare la viața publică.

Pentru că ne dorim o Românie care își recunoaște și valorifică potențialul, mai ales cel puțin văzut, invităm organizațiile non-profit mici și mijlocii să aplice la Programul de granturi, cu precădere cele care pot arăta că, prin inovație socială și impact măsurat, schimbă lumea în mai bine.

Despre Fundația Dacia pentru România și Programul de granturi

Fundația Dacia pentru România (FDpR) inspiră și susține o societate incluzivă, facilitând mobilitatea fizică și socială pentru persoanele care au nevoie de resurse și soluții de mobilitate pentru a-și valorifica potențialul și pentru o mai bună calitate a vieții. Viziunea noastră este: o Românie care își recunoaște și valorifică potențialul. 

Prin Programul de granturi „Mobilitatea contează”  ne onorăm viziunea, acționând de-a lungul a trei axe prioritare: accesul la educație, accesul la piața muncii și accesul la cultură. Programul investește în dezvoltarea de proiecte care înlătură una sau mai multe bariere de mobilitate fizică și socială în calea celor 3 tipuri de acces menționate: accesul la educație, la piața muncii și/sau la cultură.  

„Mobilitatea contează” are un buget total de 1 000 000 Euro, iar organizațiile non-guvernamentale din România pot trimite cereri de finanțare, până la data 30 mai 2025, accesând acest link.

Cine poate aplica?

Susținem organizațiile non-profit care activează în domenii conexe cu misiunea, viziunea și statutul nostru și care desfășoară activități în sprijinul beneficiarilor din grupuri sau medii vulnerabile.

Ne concentrăm pe acele proiecte unde implicarea noastră poate face o diferență semnificativă. Credem în abordări integrate unde resursele noastre și alte partenerilor noștri sunt fundamente pentru programe pe care, odată ce le validăm și creștem împreună, să le putem propune drept politici publice. 

În investițiile pe care le facem, căutăm parteneri cu experiențe dovedite, alături de care să facilităm intervenții de profunzime, pentru un număr cât mai mare de oameni în nevoie. În același timp, însă, atunci când este posibil, preferăm să contribuim încă din cele mai timpurii etape de implementare programatică susținând, prin granturi de tip pilot, intervenții noi, care propun schimbări inovatoare social.

De aceea, solicitanţii și partenerii eligibili în acest apel de proiecte sunt persoane juridice fără scop lucrativ (organizaţii neguvernamentale şi nonprofit), înfiinţate legal şi cu sediul în România, organizate şi conduse conform legislaţiei româneşti în vigoare cu privire la organizaţiile neguvernamentale, respectiv asociaţii, fundaţii şi federaţii, constituite conform prevederilor OG nr. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

În plus, aplicanții sunt înregistrați în Registrul Entităților și Unităților de Cult, și îndeplinesc cumulativ următoarele cerințe:

  1. Completează în întregime cererea de finanțare și anexează toate documentele solicitate exclusiv prin intermediul paginii dedicate;
  2. Au minim trei ani de activitate, conform hotărârii de înființare;
  3. Au cel puțin un proiect derulat în domeniile în care activează, cu rezultate concrete și impact măsurabil; 
  4. Au website funcțional;
  5. Au minim 20 de beneficiari direcți pentru fiecare proiect supus finanțării;
  6. Au colaborări demonstrabile cu entități de stat sau private în domeniul în care activează și/sau cu alți actori care contribuie la realizarea misiunii organizației;
  7. Dovedesc transparență în raportarea rezultatelor financiare;
  8. Demonstrează că pot asigura propria contribuție, în numerar sau în natură, în valoare de cel puțin 10% din bugetul total al programului pentru care solicită finanțare;
  9. Arată că pot implementa proiectele pentru care solicită finanțare în mod sustenabil și după încheierea parteneriatului cu FDpR. În acest sens, cererile de finanțare din partea FDpR care depășesc 30% din bugetul anual al solicitantului nu vor fi eligibile. 
  10. Nu au în componența Consiliului Director sau în poziții de conducere persoane considerate a fi expuse politic (care exercită sau au exercitat funcții publice în ultimii doi ani) sau rude ori apropiați ai acestora.
  11. Nu sunt într-o situație care să conducă la potențiale conflicte de interese între aplicant, reprezentanții sau angajații acestuia, pe de o parte, și FDpR și membrii săi fondatori, pe de alta. Pentru a evita astfel de situații de conflict de interese, aplicanții vor completa o anexă specifică, înainte de momentul contractării.

Anumiți aplicanți sunt neeligibili. Lista de mai jos include o serie de exemple, însă nu este exhaustivă și poate fi revizuită de FDpR fără un anunț prealabil:

  • Persoanele fizice; 
  • Organizațiile sau inițiativele politice, cu caracter religios, ori care contravin valorilor de echitate, antidiscriminare și incluziune ale FDpR;
  • Organizațiile care răspund la apel asumându-și doar rol de intermediari și/sau ale căror implementări presupun exclusiv achiziții directe;
  • Organizațiile care funcționează în afara domeniilor specifice prevăzute de lege pentru acordarea de sponsorizări.

Dincolo de eligibilitatea aplicanților, pentru a fi admisibile, proiectele vor fi analizate din perspectiva:

  • Relevanței față de fondul apelului de proiecte, respectiv înlăturarea barierelor de mobilitate în calea accesului la educație, la piața muncii și la practicarea sportului (criteriu eliminatoriu);
  • Bugetului – Cel puțin 80% din sprijinul financiar solicitat, așa cum este descris și detaliat în Anexa Buget LINK DOWNLOAD este direcționat către implementarea activităților din cadrul proiectului, cu nu mai mult de 20% din buget fiind dedicat costurilor administrative (criteriu eliminatoriu);
  • Noutății - Noutatea unui proiect se referă la inovativitatea, gradul de experimentare și originalitatea ideii propuse, la utilizarea de soluții noi sau îmbunătățite pentru a răspunde problemelor identificate. Este important ca proiectele să adreseze provocări recente sau să aducă un plus de valoare în domeniul Mobilității Fizice și Sociale, cu soluții care nu au fost implementate anterior sau care sunt aplicate într-o manieră inovativă.
  • Impactului potențial - Impactul potențial se referă la efectele pe care proiectul le-ar putea avea asupra comunității țintă. Este important ca proiectele să aibă un impact semnificativ și sustenabil, având în vedere profunzimea schimbărilor propuse, durabilitatea acestora și numărul de beneficiari.
  • Relevanței în societate - Relevanța unui proiect în societate se referă la cât de bine se aliniază proiectul cu nevoile actuale ale comunității și cu misiunea Fundației Dacia pentru România. Proiectele trebuie să abordeze nevoi reale ale grupurilor care au nevoie de resurse și soluții de mobilitate și să aibă un impact concret asupra acestora, susținând incluziunea socială și accesul la educație, muncă sau cultură.

Prin mobilitate fizică redusă sau lipsa mobilității din cauze naturale sau medicale înțelegem acele situații în care beneficiarii programelor au nevoie de asistență pentru deplasare. Prin mobilitate fizică redusă sau lipsa mobilității pe fondul lipsurilor materiale înțelegem acele situații în care deplasarea beneficiarilor este afectată/limitată de venituri reduse sau inexistente, personale ori ale familiei, sau de faptul că aceștia trăiesc sau lucrează în comunități marginalizate, unde depărtarea față de servicii esențiale traiului independent (ocupaționale, medicale, educaționale, de reprezentare legală, de recreere, acces la autorități publice locale, șamd) constituie un impediment semnificativ.

  • Bugetului – Cel puțin 80% din sprijinul financiar solicitat, așa cum este descris și detaliat în Anexa Buget LINK DOWNLOAD este direcționat către implementarea activităților din cadrul proiectului, cu nu mai mult de 20% din buget fiind dedicat costurilor administrative.

 

 

Până când se poate aplica și când
sunt anunțați câștigătorii?

Apelul de proiecte se va desfășura în perioada 8 aprilie - 30 mai 2025.

Mai jos, calendarul complet:

Lansarea apelului de proiecte ─ 8 aprilie 2025
Perioada de depunere a proiectelor ─ 8 aprilie 2025 - 30 mai 2025, ora 17:00
Evaluarea și selecția proiectelor ─ 2-18 iunie 2025
Anunțarea proiectelor câștigătoare ─ 19 iunie 2025
Verificarea eligibilității din punctul de vedere al conformității legal-administrative ─ 19 - 30 iunie 2025
Semnarea contractelor de finanțare cu organizațiile câștigătoare ─ 1 - 15 iulie 2025

Participanții și proiectele selectate vor fi afișate pe fundatiadaciapentruromania.ro și pe conturile de socializare ale FDpR până cel târziu pe 19 iunie 2025.

Care sunt formularele și anexele
ce fac parte din aplicație?

Pentru a aplica la Programul de granturi  

Pentru ca o aplicație să fie considerată completă, considerăm următoarele documente și anexe ca părți integrante:

  1. Cererea de finanțare, de completat exclusiv online
  2. Anexa “Buget”, format FDpR 
  3. Bilanț și/sau raport de audit pentru ultimul an financiar încheiat
  4. Raport anual pe ultimii 3 ani
  5. Site-ul organizației (inclus în cererea de finanțare)

Toate anexele – împreună cu documentele solicitate – vor fi încărcate pe pagina Aplică acum (în formularul de aplicare), nu mai târziu de 30 mai 2025, ora 17:00. Nu vom putea accepta aplicații trimise pe email, în format tipărit pe adresa FDpR, ori prin alte căi de comunicare, pagina Aplică acum (în formularul de aplicare) fiind singura cale prin care pot fi trimise cererile de finanțare. 

 

Pentru contractare

Proiectele declarate câștigătoare în urma procesului de jurizare și publicate pe site în data de 19 iunie 2025, vor intra în etapa de contractare. Pentru contractare, organizațiile selectate vor transmite aceste documente: 

  1. Act constitutiv
  2. Statut, Acte adiționale, inclusiv eventuale împuterniciri cu rol de reprezentant legal
  3. Certificat de înregistrare la Judecătorie
  4. Înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor
  5. Dovada CUI/CIF
  6. Declarația KYC Conflict de Interese
  7. Declarația KYC Procese pe Rol
  8. Declarația Consiliului Director cu privire la beneficiarii reali ai organizației
  9. (Dacă se aplică la proiectul propus) Scrisoare de susținere, dacă veți implica și alte organizații sau instituții (ex. școli).

Care este valoarea maximă ce poate fi atribuită unui singur proiect și care sunt costurile eligibile?

O organizație poate depune un singur proiect (ca solicitant sau partener), iar același proiect nu poate fi înscris pentru finanțare de mai multe organizații. Valoarea maximă ce poate fi solicitată pentru finanțare este de 30.000€ pentru programe implementate pe parcursul a minim 6 luni - maxim 12 luni.

Suma finanțată nu va depăși 30% din bugetul total al organizației (făcându-se referire la valoarea bugetului pentru anul anterior, conform celui mai recent bilanț depus la ANAF). Pentru claritate și cu titlu de exemplu, o organizație cu un buget total de 70.000€/an ar putea aplica pentru un grant cu valoară maximă de 21.000€/12 luni, în vreme ce o organizație cu un buget total de cel puțin 100.000€/an ar putea accesa grantul maxim de 30.000€/12 luni.

Anexa “Buget” face distincția între costuri directe și indirecte (administrative). Mai jos, câteva precizări privind distincția dintre cele două, precum și eligibilitatea costurilor:
 
Costuri eligibile
Costurile eligibile ale proiectelor sunt acele costuri efectuate de către aplicant și care îndeplinesc o serie de criterii:

  1. Sunt angajate și/sau plătite, ori serviciile au fost prestate în perioada de implementare a proiectului, aşa cum va fi aceasta definită în contractul de finanţare;
  2. Au legătură cu obiectul contractului de finanţare şi sunt prevăzute în bugetul estimat al proiectului; 
  3. Sunt realiste şi necesare pentru implementare proiectului;
  4. Sunt utilizate pentru unicul scop de a atinge obiectivele proiectului şi rezultatele preconizate;
  5. Sunt identificabile și verificabile interogând contabilitatea aplicantului şi/sau partenerilor;
  6. Respectă cerinţele legislaţiei în vigoare.

Cheltuieli directe eligibile
Cheltuielile directe eligibile sunt legate de implementarea proiectului şi atribuibile direct acestuia. Altfel spus, un cost poate fi considerat direct atribuibil proiectului dacă în lipsa implementării acestuia dispare și nevoia costului.

  1. costuri legate de persoanele implicate în proiect (ex., salariile propriu-zise, contribuţiile sociale şi alte costuri aferente remunerării);
  2. costurile de transport şi eventualele diurne pentru personalul care ia parte la proiect;
  3. costuri aferente echipamentelor, doar dacă acestea reprezintă o componentă integrantă şi necesară pentru implementarea proiectului, fiind esenţiale pentru atingerea obiectivelor proiectului; 
  4. costuri direct legate de proiect: costuri pentru vehicule, costuri de închiriere, costuri cu consumabile şi rechizite, dacă ele sunt identificabile şi atribuite direct proiectului; costuri pentru acţiuni de vizibilitate a proiectului, etc.;
  5. costuri cu organizarea de evenimente esenţiale pentru atingerea obiectivelor proiectului;
  6. cheltuieli neprevăzute făcute pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului – doar pentru costuri care nu au putut fi identificate la momentul depunerii proiectului, în limita a nu mai mult de 5% din costurile directe eligibile și doar cu informarea și aprobarea scrisă din partea FDpR. 
     

Costuri indirecte sau administrative eligibile
Bugetul de finanțare poate include costuri indirecte sau administrative în limita a nu mai mult de 20% din bugetul total al proiectului. Costurile indirecte ar putea include: cheltuieli legate de funcționarea sediului (ex., costuri legate de plata utilităților, a chiriei, etc.) sau asigurării comunicării (ex., telefon, acces la internet, contractarea de servicii poştale, etc.) ori alte costuri administrative necesare pentru implementarea proiectului (ex., costuri salariale ale personalului administrativ sau ale managementului organizaţiei).
 
Costuri neeligibile
Următoarele costuri sunt considerate costuri neeligibile:

  1. costuri deja efectuate la data semnării contractului de sponsorizare, chiar dacă sunt aplicabile proiectului înaintat spre finanțare;
  2. costuri aferente altor proiecte decât cel înaintat spre finanțare, chiar dacă vizează beneficiari similari și/sau este implementat de aceeași organizație;
  3. dobânzi datorate, costuri aferente datoriilor şi penalităţi de întârziere;
  4. provizioane pentru pierderi sau datorii viitoare;
  5. taxe pentru tranzacţii financiare și pierderi ca urmare a diferenţelor de schimb valutar;
  6. TVA care poate fi recuperată, conform reglementărilor legale în vigoare;
  7. costuri finanţate deja din alte surse;
  8. amenzi, penalităţi şi costuri aferente litigiilor;
  9. acordarea de ajutoare de urgență, premii, burse, etc., în bani;
  10. cheltuieli considerate de FDpR ca fiind excesive şi nejustificate sau care nu pot fi probate prin documente.

Cine și cum va analiza aplicațiile primite?

După încheierea perioadei de înscriere a proiectelor, echipa FDpR va verifica, într-o primă fază, că aplicațiile primite sunt complete și că includ toate anexele și documentele solicitate. Aplicațiile incomplete nu vor fi analizate, iar echipa FDpR nu va solicita documentele lipsă după încheierea perioadei dedicată primirii aplicațiilor. Aplicațiile complete vor fi ulterior verificate pentru a asigura conformitatea legală a organizațiilor aplicante. 

Acele proiecte care îndeplinesc criteriile de eligibilitate aplicabile vor fi analizate și declarate “Admise” sau “Respinse”. Este posibil ca FDpR să solicite, prin email, clarificări din partea organizațiilor aplicante, răspunsul urmând să fie primit tot în scris, prin email, în maximum 3 zile lucrătoare de la trimiterea solicitării, în caz contrar proiectul respectiv putând fi declarat “Respins”.

Proiectele "Admise" vor fi considerate proiecte finaliste și vor fi apoi evaluate de un juriu extern din care fac parte reprezentanți ai mediului antreprenorial de afaceri, ai mediului academic, ai mediului cultural, sportiv și ai societății civile.

Comitetul de selecție evaluează și departajează proiectele în funcție de:

  1. Noutate (40%) - Noutatea unui proiect se referă la inovativitatea, gradul de experimentare și originalitatea ideii propuse, la utilizarea de soluții noi sau îmbunătățite pentru a răspunde problemelor identificate. Este important ca proiectele să adreseze provocări recente sau să aducă un plus de valoare în domeniul Mobilității Fizice și Sociale, cu soluții care nu au fost implementate anterior sau care sunt aplicate într-o manieră inovativă.
  2. Impact potențial (30%) - Impactul potențial se referă la efectele pe care proiectul le-ar putea avea asupra comunității țintă. Este important ca proiectele să aibă un impact semnificativ și sustenabil, având în vedere profunzimea schimbărilor propuse, durabilitatea acestora și numărul de beneficiari.
  3. Relevanță în societate (30%) - Relevanța unui proiect în societate se referă la cât de bine se aliniază proiectul cu nevoile actuale ale comunității și cu misiunea Fundației Dacia pentru România. Proiectele trebuie să abordeze nevoi reale ale grupurilor care au nevoie de resurse și soluții de mobilitate și să aibă un impact concret asupra acestora, susținând incluziunea socială și accesul la educație, muncă sau cultură.


Echipa FDpR va contacta, prin email, doar aplicanții câștigători, cu mențiunea că FDpR poate anula în orice moment decizia prin care un proiect a fost declarat câștigător, dacă se dovedește că organizația câștigătoare nu a respectat oricare dintre prevederile acestui ghid. 

După declararea câștigătorilor, organizațiile respective vor transmite în vederea contractării, în perioada 19-24 iunie 2025, un set de documente care certifică independența și capacitatea a organizației: 

  1. Act constitutiv
  2. Statut, Acte adiționale, inclusiv eventuale împuterniciri cu rol de reprezentant legal
  3. Certificat de înregistrare la Judecătorie
  4. Înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor
  5. Dovada CUI/CIF
  6. Declarația KYC Conflict de Interese
  7. Declarația KYC Procese pe Rol
  8. Declarația Consiliului Director cu privire la beneficiarii reali ai organizației
  9. (Dacă se aplică la proiectul propus) Acorduri de parteneriat cu alte organizații sau instituții


Dacă unul sau mai multe dintre aceste documente nu sunt disponibile, organizația va fi declarată  “Respinsă” și va fi abordată următoarea organizație din listă, conform punctajului. Următoarea/următoarele organizați vor putea transmite documentele în intervalul 25-30 iunie 2025.

Cum și în ce condiții se vor finanța
proiectele câștigătoare?

Pentru finanțarea proiectelor câștigătoare, FDpR va semna cu organizațiile câștigătoare contracte de grant, iar plățile și perioadele de raportare se vor organiza astfel:

  • Contractele vor fi semnate până la cel târziu 15 iulie 2025.
  • Plata a 90% din suma aprobată se va face până la cel târziu 31 iulie 2025.
  • Organizația va trimite un raport intermediar și unul final – narativ și financiar – după un calendar și pe formate agreate în prealabil cu FDpR;
  • În timpul implementării proiectului, FDpR va face 1 vizită de monitorizare;
  • Cu cel târziu o lună după aprobarea raportului final, FDpR va face plata restului de 10% din suma aprobată.

Comunicarea dintre FDpR și organizațiile partenere în spațiul public, după contractare

Organizațiile finanțate vor menționa sprijinul FDpR pe site, putând să creeze chiar o pagină dedicată proiectului susținut. În comunicările din social media, mass media, precum și în realizarea de materiale vizuale (online și offline) ce țin de proiectul susținut de FDpR, organizațiile vor urma Ghidul de identitate vizuală a proiectelor finanțate de FDpR (parte din pachetul de contractare).

Atunci când comunicarea beneficiarilor și rezultatelor proiectului face referire la FDpR, materialele vor fi trimise pentru aprobare către echipa FDpR cu cel puțin 5 zile înainte de publicare. De asemenea, este posibil ca FDpR să facă comunicări proprii, prin evenimente sau alte informări destinate publicului general și mass-media. În aceste situații, contăm pe implicarea organizațiilor partenere și pe faptul că acestea se vor asigura că eventuala expunere a beneficiarilor lor se va face cu respectarea normelor în vigoare privind protejarea identității și păstrarea confidențialității datelor personale.

Unde pot trimite eventualele întrebări?

Ne poți contacta la adresa contact (at) fundatiadaciapentruromania.ro cu eventuale întrebări referitoare la Programul de granturi „Mobilitatea contează” pentru situații în care răspunsul nu se regăsește deja în acest ghid de aplicare - vom reveni cu unul în maximum 3 zile lucrătoare.

Juriul independent

Dragoș ANASTASIU, președinte Eurolines

Ana Maria BRÂNZĂ, scrimeră, campioană olimpică, dublă campioană mondială și multiplă campioană euro

Adrian CIGHI, cofondator Pago

Marius CONSTANTINESCU, jurnalist şi realizator radio-TV cultură și lifestyle -  în curs de confirmare

Maria DRĂGHICI, artist și activist cultural, Research fellow la CINETic în cadrul Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) 

Mădălin GURUIANU, PR & promovare Opera Comică pentru Copii

Anca HARASIM, director executiv AmCham (American Chamber of Commerce in Romania)

Mădălina MORARU, prodecan Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București

Tedy NECULA, regizor și producător 

Mona NICOLICI, jurnalist TVR, Picătura de Sustenabilitate - în curs de confirmare

Irina PĂCURARU, jurnalist TVR

Felix PĂTRĂȘCANU, co-fondator Rethink Romania, fost CEO Fan Courier - în curs de confirmare

Florina PÂNZARU, decan Facultatea de Management, SNSPA

Dana PÎRȚOC, director Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) 

Rucsandra POP, artist și consultant independent

Ioana Cecilia POPESCU, profesor universitar doctor, decan Facultatea de Marketing, Academia de Studii Economice din București

Andreea ROȘCA, jurnalist, scriitor și antreprenor, fondator The Vast & The Curious - în curs de confirmare

Tudorița ȘOLDĂNESCU, manager cultural

Laura ȘTEFĂNUȚ, jurnalist, cofondator și președinte "Haine Curate"

Tab Content

This is a basic text element.
Fundația Dacia pentru România inspiră și susține
o societate incluzivă, facilitând mobilitatea fizică și socială.
© Fundația Dacia pentru România - Toate drepturile rezervate.