Fundația Dacia pentru România (FDpR) inspiră și susține o societate incluzivă, facilitând mobilitatea fizică și socială pentru persoanele care au nevoie de resurse și soluții de mobilitate pentru a-și valorifica potențialul și pentru o mai bună calitate a vieții. 

Viziunea noastră este: o Românie care își recunoaște și valorifică potențialul. 

Valorile noastre: Responsabilitate, Incluziune, Solidaritate, Empatie. 

Pentru a ne onora viziunea acționăm de-a lungul a trei axe prioritare: accesul la educație, accesul la piața muncii și accesul la cultură. 

FDpR este o organizație non-profit autonomă și independentă de operațiunile economice ale membrilor fondatori.

Facem mobilitatea posibilă sprijinind organizații și proiecte care au acoperire locală, regională sau națională, care abordează mobilitatea fizică și socială dintr-o perspectivă inovatoare și care au un impact și o relevanță dovedite în comunitățile pe care le deservesc.

Mobilitatea fizică și socială este profund legată de dezvoltarea noastră economico-socială. Acolo unde mobilitatea este deficitară întâlnim izolare accentuată și “marginalizare instituțională, fapt ce adâncește vulnerabilitatea economică a oamenilor și a comunității.¹

Ce spun datele?

La nivelul României, “există încă disparităţi profunde cauzate de bariere naturale, accesibilitate redusă către unele zone rurale sau montane, dar şi acces scăzut la servicii publice de interes general. Aceste disparităţi conduc spre un grad scăzut de coeziune şi de participare a cetăţenilor la viața publică, precum şi la imposibilitatea valorificării potenţialului întregului teritoriu naţional.²

Practic, pe măsură ce distanța față de un punct de interes crește – o școală, un potențial loc de muncă, un loc de petrecere a timpului liber – interacțiunile cu acel punct de interes devin mai anevoioase ori scad, uneori până la dispariția totală, din cauza timpului și a costurilor asociate.

Ce observăm?

Există o tendință de concentrare a populației în jurul marilor centre urbane, cu rol polarizator. Cele mai multe dintre orașele mari concentrează densități mari ale populației, deci și dotări, servicii medicale, educaționale și sociale sau activități culturale, însă această infrastructură este deseori dezvoltată dezechilibrat și inegal.

Pentru fiecare oraș mare dezvoltat relativ corespunzător, cu, de pildă, un fond locativ sau o piață a muncii solide, există, în oglindă, “zone, preponderent rurale (...) fără o masă critică pentru atragerea anumitor servicii publice sau private de interes general, fie ca urmare a depopulării treptate, fie din cauza constrângerilor geografice.⁵

Care sunt consecințele?

Efectele sunt imediate și concrete:

Produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut în perioada 2001-2018 într-un ritm mai lent³ în regiunile izolate sau defavorizate decât în restul țării.

Unele dintre spitalele care funcționau în mediul rural au fost restructurate sau închise, iar “majoritatea comunelor cu mai puțin de 1.500 de locuitori nu dispun de medici de familie, pacienții fiind înscriși la cadrele medicale din localitățile învecinate⁴. Accesul la aceste servicii este dificil, unii pacienți fiind nevoiți să se deplaseze adesea și până la 50 de kilometri până la cel mai apropiat cabinet sau spital.

Zonele cu mobilitate redusă au și cele mai mici densități de agenți economici, cele mai slabe performanțe economice și rate mai mari de părăsire timpurie a școlii sau abandon școlar față de zonele cu mobilitate tipică.

Ce putem face?

Pentru că ne dorim o Românie care își recunoaște și valorifică potențialul, Programul de granturi „Mobilitatea contează” pentru a susține persoanele care au nevoie de resurse și soluții de mobilitate pentru a-și valorifica potențialul și pentru o mai bună calitate a vieții. 

Invităm organizațiile non-profit din întreaga țară să aplice la Programul de granturi, cu precădere cele care pot arăta că, prin inovație socială și impact măsurat, schimbă lumea în mai bine și aduc un plus de mobilitate fizică și socială.

¹ “Atlasul Zonelor Rurale Marginalizate şi al Dezvoltării Umane Locale din România”, Banca Mondială, 2016, pag. 37.
² “Strategia de Dezvoltare Teritorială a României. România policentrică 2035”, Expunerea de motive, pag. 1.
³ “Disparități teritoriale în România. Raport privind starea teritoriului 2023”, MDLPA, pag. 9.
⁴ Idem.
⁵ “Strategia de Dezvoltare Teritorială a României. România policentrică 2035”, Anexa 1, “2.7. Diagnostic teritorial”, pag. 114-117.

Adrian Curaj

Președintele Consiliului Director
Adrian Curaj este profesor universitar, șeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). A fost ministru al educației, cercetării și inovării.

International, a fost consultant al World Bank, UNESCO, UNIDO, ETF si al Comisiei Europene in domeniile educației terțiare, știință, inovare și foresight.

Adrian Curaj are expertiză în domeniul neguvernamental, a înființat și condus ONG-uri atat în domeniul social cat si în domenii profesionale.

Este fellow al Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS).

Cristina Stănciulescu

Jurnalist
Cristina este jurnalist de radio (Radio Total, Europa FM, Smart FM) și presă scrisă, fost redactor-șef al revistei Viva! și publisher al revistelor glossy Unica, Viva!, Avantaje și Psychologies până în 2015. A lucrat la PRO TV, unde a avut rolul de Celebrities PR Manager. Din 2017, dezvoltă cristinastanciulescu.ro, un „site de interviuri și experiențe profund umane”, punând accentul pe povești autentice, emoție și conexiuni reale. În plus, Cristina colaborează cu Voxa ca narator.

Credit foto: Alex Gâlmeanu

Diana Flutur

Director de Proiecte la IAA Romania
Consultant de comunicare si publicitate
Organizator de evenimente
Diana are o experienta de peste 30 de ani in publicitate si comunicare.
Si-a inceput cariera fiind primul angajat roman a companiei care astazi poarta numele CCHBC.
Din noiembrie 1992, se poate spune ca s-a numarat printre fondatorii industriei de publicitate din Romania.
Prima companie de advertising la care a lucrat este D'Arcy, cea mai creativa agentie din Romania, in perioada 1992-2003, si a condus agentia intre 1999-2003. Isi urmeaza parcursul antreprenorial, infiintand propria agentie de comunicare in 20024, care in decurs de 7 ani a ajuns printre primele 6 agentii din Romania. In 2013 Diana revine in corporatie, activand ca expat, fiind mai intai Client Service Director la Y&R Moscova, si apoi la Y&R Frankfurt.
Din 2017 se alatura asociatiei International Advertising Association (IAA Romania) si dezvolta un concept de conferinta, Creativity4Better, care astazi este printre cele mai reprezentative conferinte din Europa despre creativitate aplicata in business.

Diana a absolvit Facultatea de Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti, si este pasionata de comunicare, strategie, literatura. Diana crede in puterea creativitatii de a schimba lumea in bine.

Alec Bălășescu

Profesor Asociat, Universitatea Royal Roads
Co-fondator Re-Genera Group
Alec este Profesor Asociat la Universitatea Royal Roads din Victoria, Canada, unde predă în cadrul programului de Master Global Leadership. De asemenea, este co-fondatorul
Re-Genera Group, o companie care oferă soluții adaptate la climă și biodiversitate
pentru tranziția energetică către energia solară.

Alec are un Doctorat în Antropologie de la Universitatea din California, Irvine, și este autorul a mai multor cărți pe teme legate de cultură, tehnologie și societate. A patra și cea mai recentă carte, publicată de Springer Nature, abordează revoluția inteligenței artificiale pe fondul schimbărilor climatice, propunând o abordare antropologică bazată pe înțelegerea naturii, culturii și tehnologiei, ca structuri tridimensionale ce ne organizează viața.
Credit foto: Șerban Mestecăneanu

Radu Merică

CEO
RER
Începând din 1997, Radu a lucrat în industria de automobile din Germania în cadrul grupurilor Daimler-Benz și BMW. Între 2001-2005, a preluat conducerea Țiriac Holdings și, ulterior, a coordonat activitățile ECE România. Din 2010, Radu este CEO al grupului de firme RER, activând în domeniul economiei circulare. A fost vicepreședinte (2002-2008) și președinte (2008-2016) al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.

Pentru meritele în dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Germania, a fost decorat, în 2014, de către Președintele Germaniei cu Crucea de Merit a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. Din 2020, este lector invitat la ASE, unde predă “Strategii de Management” în cadrul Faculty of Business Administration in Foreign Languages.

Radu a studiat Chimia-Fizică la Universitatea Al. I. Cuza, din Iași, urmat de primirea titlului de Doctor în Științele Naturii la Universitatea Tehnică din München.

Mihai Bordeanu

, membru onorific
Director General Automobile Dacia
Mihai are o experiență de 25 de ani în marketing, comerț și business în companii cu profil auto și FMCG și, din 1 ianuarie 2021, este Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și Country Group România. Anterior, Mihai a fost director de marketing în cadrul Grupului Renault pentru regiunea piețele din Marea Britanie, Irlanda, Cipru și Malta („North Territory”) și, între 2019-2020, VP Marketing Dacia.

Mihai a absolvit Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi a urmat programe de management general în organizații de profil, precum London Business School și CEDEP (INSEAD).

Cătălina Murariu

Director Executiv
Cătălina s-a alăturat echipei FDpR după ce a avut rolul de Director Dezvoltare a Fundației Noi Orizonturi (2 ani) și Coordonator Educație pentru Dezvoltare Durabilă al WWF România (11 ani). Din aceste roluri a dezvoltat programe, intervenții, parteneriate, precum și materiale, cursuri și experiențe educaționale cu impact național și internațional, inclusiv în parteneriate globale precum cele cu AIESEC Global și Organizația Mondială a Mișcării Scout (WOSM).

Este cofondator al Cursului de Educație pentru Dezvoltare Durabilă de la Universitatea București, un parteneriat între Facultatea de Științele Educației, Facultatea de Geografie și WWF. A făcut parte din Grupul de lucru pe tema educației cu privire la schimbări climatice și mediu (2022) inițiat de Președinția României.

Cătălina a absolvit Facultatea de Științe Politice (predare în limba franceză) și Masterat în Sociologie, Comunicare și Mass Media (cotutelă cu Universite de Bourgogne) în cadrul Universității București.

Liviu Ștefănescu

Manager Financiar
Liviu aduce o experiență de peste 30 de ani în domeniul financiar-contabil, cu competențe în fiscalitate, metodologie fiscală și contabilitate.

Este Expert Contabil certificat din 2009 și, tot de atunci, membru în Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Liviu este absolvent al ASE, Facultatea de Comerț.

Dacia se concentrează pe esențial. Ne respectăm promisiunea de accesibilitate și simplitate pentru a oferi soluțiile cele mai eficiente și a răspunde nevoilor de mobilitate. Am ales să devenim finanțator al Fundației Dacia pentru România pentru că împărtășim aceleași valori. Astfel susținem independența, accesul la oportunități și integrarea socială.

 

 

Fundația Dacia pentru România inspiră și susține
o societate incluzivă, facilitând mobilitatea fizică și socială.
© Fundația Dacia pentru România - Toate drepturile rezervate.